Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı Sona Erdi

09-11-18 vrlab 0 comment

Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı, Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Emine Alp Meşe’nin katılımıyla 7-8 Kasım 2018 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi.

Türkiye’de ilk kez düzenlenen Dijital Oyun Bağımlılığı Çalıştayı, on üç ilde 40 akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi. İki günlük programda dijital oyunların, çocuk ve ergenlerin sosyal, duygusal, fiziksel, bilişsel ve dil gelişimleri üzerindeki olumlu-olumsuz etkileri ele alındı ve çözüm önerileri tartışıldı.

Çalıştaya öğretim üyelerinin yanı sıra Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Türkiye Yeşilay Cemiyetinden yetkililer katıldı.

“Tablet ve telefonlar susturucu gibi kullanılıyor” 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcısı Emine Alp Meşe, telefon ve tablet gibi araçların zaman zaman ebeveynler tarafından çocuklar için susturucu gibi kullanılabildiğine dikkat çekti. Meşe, “Ben de bir anneyim ve biz annelere burada çok büyük görevler düşüyor. Biraz da çocukları bizler teşvik ediyoruz. Kolayımıza geliyor yemek yedirirken eline internetten bir oyun veya bir çizgi film açmak. Çuvaldızı önce anne, babalara batırmamız lazım” dedi.

 

Çocukların içinde bulunduğu ruhsal boşluğu bu şekilde doldurmaya çalıştıklarını dile getiren Meşe, “Oysa anne, babaların bu boşluğu sevgiyle doldurması, çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmeleri gerekiyor. Güvenli oyun parkları oluşturulmasıyla çocuklarımızı kurtarabiliriz” diyerek anne babalara çağrıda bulundu.

Çocukların Yüzde 46’sı Her Gün İnternet Kullanıyor

Dijital oyun bağımlılığı; son yıllarda ortaya çıkan, yaygınlığı gün geçtikçe artan ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen bağımlılık türlerinden biri.

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2013 yılında 6-15 yaş grubu çocuklarla yaptığı araştırmaya göre bilgisayar kullanımına ortalama başlama yaşı 8, internet için 9, cep telefonu için ise 10 olarak açıklandı.

Aynı araştırma sonuçlarına göre çocukların yüzde 46’sı her gün internete giriyor. Çocukların internete girme sebepleri arasında yüzde 85 ile “ödev veya öğrenme” ilk sırada, yüzde 80 ile “oyun oynamak” ise ikinci sırada geliyor.

Link

Video